Της Κατερίνας Καρσιώτη

Με φόντο το Κάστρο του Ακροκορίνθου, η εμπειρία σου βρίσκεται ανάμεσα στο πιο “αρχαίο ταξίδι” του σήμερα…

Σε απόσταση αναπνοής από την Αθήνα αλλά και από άλλες πόλεις της Πελοποννήσου, η Αρχαία Κόρινθος φαντάζει απλά μοναδική για να “ντύσει” την εξόρμηση σου το Σαββατοκύριακο.

Φτιάχνεις βαλίτσα, οργανώνεις την παρέα σου και ετοιμάζεσαι να σαγηνευτείς από το πιο “αρχαίο” ταξίδι του σήμερα. Σε έναν προορισμό από τον οποίο έχεις να αποκομίσεις πολλά, να εξερευνήσεις και να ανακαλύψεις ιστορίες και μύθους αλλά και να απολαύσεις φυσικό τοπίο, τοπικές γεύσεις και μία θέα που θα ¨χτυπάει¨ το παράθυρο του δωματίου σου.

Οι εμπειρίες που έχει σχεδιάσει αποκλειστικά για σένα έχουν στόχο να σου παραδώσουν στο τέλος μία αλλά Βιωματική Εμπειρία που θα πάρεις μαζί σου ως  “τρόπαιο” ή αλλιώς ως “σουβενίρ”.

Το πιο cool Σαββατοκύριακο σου υπό το φως και την αίγλη της αρχαιότητας…

1. Πεζοπορία στον Ακροκόρινθο…περίτρανα τρανός “σαγηνεύει” στο πιο ψηλό διάζωμα

Σε 575 περίπου υψόμετρο έχεις την ευκαιρία να δεις μία από τις πιο σημαντικές καστροπολιτείες να γυρνά 360 μοίρες γύρω από σένα. Με μία θέα που κόβει την ανάσα και με ένα αγροτουριστικό τοπίο να απλώνεται στα πόδια σου η εμπειρία σου σκαρφαλώνει ψηλά και αρνείται να επιστρέψει πίσω.

Ο Ακροκόρινθος βρίσκεται σε στρατηγική θέση αφού από εδώ μπορούσαν να ελέγχουν τη μοναδική είσοδο από την ηπειρωτική Ελλάδα προς την Πελοπόννησο αλλά και την επικοινωνία του Κορινθιακού με τον Σαρωνικό κόλπο.

Mε την πρώτη οχύρωση του Ακροκορίνθου να χρονολογείται στα τέλη 7ου-6ου π.Χ. αι., όταν η Κόρινθος γνώρισε την πρώτη μεγάλη ακμή ιδρύοντας πλούσιες αποικίες, όπως την Κέρκυρα και τις Συρακούσες. Υψώνεται στα ΝΔ της Αρχαίας Κορίνθου και αποτέλεσε την οχυρωμένη ακρόπολη της αρχαίας και μεσαιωνικής Κορίνθου. Περπατώντας την καστροπολιτεία απλά θα μαγευτείς και παράλληλα θα μεταφέρεσαι σε ένα άλλο χωρόχρονο.

Πρόσωπα, ιστορία, μύθοι, μυστήρια θα ξετυλίγονται μπροστά σου γύρω από τα οχυρωματικά τείχη και τα αρχαιολογικά ευρήματα από τα οποία δεν θα παίρνεις την ματιά σου. Οργάνωσε με προσοχή και με σεβασμό στο περιβάλλοντα χώρο το πιο must πικ νικ ανάμεσα στην ιστορία, απαθανάτισε την αγαπημένη σου φωτογραφία με φόντο ένα σκηνικό που δεν έχει όρια και αφέσου σε έναν ουρανό που τον νιώθεις απλά δίπλα σου.

2. Συνάντησε μία ισχυρή πόλη – κράτος με πολλά πρόσωπα σε ένα σύγχρονο Αρχαιολογικό Μουσείο

Σε ένα εξολοκλήρου σύγχρονο μουσείο με μοναδική μουσειολογική προσέγγιση σου παρουσιάζει μία ισχυρή πόλη-κράτος με πολλά πρόσωπα μέσα από τις εκθέσεις που φιλοξενεί.

Η περιδιάβαση σου θα δημιουργηθεί σε όλους τους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους του μουσείου με μία άπλετη και δημιουργική συζήτηση με τους αρχαιολόγους.

Ετοιμάσου λοιπόν να προσγειωθείς σε μία εξολοκλήρου “θεματική ξενάγηση” με την περιδιάβαση σου να βρίσκεται ανάμεσα σε διαφορετικά μουσειακά πλαίσια. Η μετάβαση από την Κόρινθο των προϊστορικών χρόνων στην Κόρινθο που αποτελεί μία ισχυρή πόλη – κράτος θα σε εντυπωσιάσει.

Στην Κόρινθο ως αποικία των Ρωμαίων θα ανακαλύψεις ένα άλλο πρόσωπο της πόλης στην οποία θα “χαθείς” κυριολεκτικά σε ένα σημαντικό αριθμό ψηφιδωτών από τις ρωμαϊκές επαύλεις καθώς και σε αντικείμενα υψηλού κάλλους προερχόμενα από την μεταβυζαντινή περίοδο καθώς και από την εποχή της Φραγκοκρατίας.

Άφησε το πνεύμα ελεύθερο και ταξίδεψε μέσα από τα εκθέματα και τα ευρήματα σε όλες τις βαθμίδες του χρόνου.

3. Γύρω από τον αρχαϊκό ναό του Απόλλωνα…ξετυλίγεται η ξενάγηση σε ρωμαϊκό forum

Μετά την επίσκεψη σου στο Αρχαιολογικό Μουσείο σχεδίασε την περιδιάβαση σου εντός του αρχαιολογικού χώρου με εκπλήξεις και μυστικά της αρχαιότητας να κάνουν την εμφάνιση τους.

Μία τοποθεσία που βρίσκεται ψηλά στις λίστες των επισκεπτών καθώς πρόκειται για έναν από τους πιο μαγικούς αρχαιολογικούς χώρους με χιλιάδες επισκέψεις ιδιαίτερα κατά την καλοκαιρινή σεζόν από ξένους και Έλληνες. Απαθανάτισε με την ματιά σου ιερά, ναούς, κρήνες, λουτρά, ωδείο, θέατρο και κάθε σημείο ολόκληρου του ρωμαϊκού forum.

Επίσης την θέαση σου αξίζει το λεγόμενο Βήμα του Αποστόλου Παύλου που είναι η μεγάλη εξέδρα που βρισκόταν στο κέντρο της Ρωμαϊκής Αγοράς της Αρχαίας Κορίνθου, από όπου οι αξιωματούχοι απευθύνονταν στους πολίτες. Προφανώς, λόγω της σύνδεσής του με τον Απόστολο το Βήμα μετατράπηκε κατά τη βυζαντινή περίοδο σε χριστιανικό ναό. Το Rostra συνδέεται άμεσα με τον θρησκευτικό τουρισμό στη περιοχή και βαδίζει σε βήματα εξαιρετικά επιτυχημένα.

Δημιούργησε λοιπόν το δικό σου παζλ από την επίσκεψη σου στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Κορίνθου και φωταγώγησε το αφήγημα ακόμα περισσότερο.

4. Περίπατος στα παραδοσιακά σοκάκια για να “ανοίξει η όρεξη”

Στο παραδοσιακό χωριό μπορείς να περιπλανηθείς και να απολαύσεις τη γραφική ομορφιά σε κάθε σοκάκι και σε κάθε σημείο.

Έχεις την δυνατότητα να επισκεφθείς τα καταστήματα κεραμικής ώστε να μάθεις όλα τα μυστικά της αρχαίας αυτής μοναδικής τέχνης καθώς τα πανέμορφα μαγαζάκια με σουβενίρ και τοπικά προϊόντα αλλά και να ανακαλύψεις τα αγαπημένα σου σημεία για να “κλέψεις” την μοναδική θέα είτε προς την θάλασσα είτε προς το κάστρο.

Το μυστικό είναι να γίνεις ένα με τους ντόπιους και να ακολουθήσεις τις προτάσεις τους γιατί σίγουρα θα εντυπωσιαστείς. Μετά την περιπλάνηση στο χωριό αποφάσισε  “τι τραβάει η όρεξη σου”  και επισκέψου την ταβέρνα και το γλυκοπωλείο που σου ταιριάζει περισσότερο.

Γεύσεις αυθεντικές, προτάσεις και πιο σύγχρονες, πιάτα παραδοσιακά αλλά και δημιουργικά “προσγειώνονται” στο τραπέζι σου και σε προκαλούν.

5.Νιώσε σαν ντόπιος

γευσιγνωσίες και δοκιμές τοπικών προϊόντων

Είναι απόλυτα λογικό μετά τις περιηγήσεις και τις περιπλανήσεις στα αξιοθέατα να θέλεις να απολαύσεις τοπικές συνταγές και τοπικά προϊόντα.

Και φυσικά είσαι στο σωστό σημείο με αγαπημένα προϊόντα που έχουν άμεση σχέση με την αρχαιότητα και παράγονται σήμερα στο παραδοσιακό χωριό της Αρχαίας Κορίνθου από αξιόλογους παραγωγούς.

Αν είσαι λάτρης των γευσιγνωσιών πρώτα κάνε μία μικρή δοκιμή των προϊόντων, γνώρισε τους ανθρώπους και το αφήγημα που κρύβεται πίσω από αυτά και έπειτα φιλοξένησε τα στο δικό σου τραπέζι.

Ίσως και για πρώτη φορά να δοκιμάσεις το μοναδικό Οξύμελι φτιαγμένο πιστά πάνω στη συνταγή του Γαληνού, να πραγματοποίησης το δικό σου oilve oil  tasting  με τις ποικιλίες κορωνέικη και μανάκι ,να απολαύσεις συνταγές γλυκές και αλμυρές που περιέχουν την βασίλισσα “μαύρη” σταφίδα καθώς  να πασπαλίσεις τα εδέσματα από ντόπιο και γευστικότατο πετιμέζι ή μέλι.

Τα τοπικά καλούδια του χωριού είναι άφθονα…αρκεί να τα ανακαλύψεις!

6. Αυγουστιάτική πανσέληνος σαν καμία άλλη…

Η νύχτα που όλοι περιμένουν…Αποτελεί μία εμπειρία που αν βρεθείς στην Αρχαία Κόρινθο στα τέλη του Αυγούστου δεν πρέπει σίγουρα  να χάσεις. γιατί…”θα χάσεις”.

Με τον ναό του Απόλλωνα να στέκει στο πλάτωμα του βραχώδους λόφου και το μεθυστικό φεγγάρι να σκαρφαλώνει ακριβώς από πάνω, βρίσκεσαι “μάρτυρας” της πιο μυσταγωγικής δράσης.

  Μέσα από ένα σύνολο πολιτιστικών δρώμενων που  πλαισιώνουν την βραδιά, με βιολιά, κιθάρες και καλλιτέχνες, ο επισκέπτης , καλείται  να απολαύσει  την αυγουστιάτική πανσέληνο στην Αρχαία Κόρινθο η οποία δεν μοιάζει με καμία άλλη…

 

Soothe your soul with 5+1 leisurely activities at the village of Ancient Corinth

Within short distance of the capital of Greece, Athens, as well as other cities of the Peloponnese, the village of Ancient Corinth, seems the place to be during weekend. With its distinctive look, it’s one of the most beautiful and unique areas in the region. Visiting Ancient Corinth, it’s like taking a time machine back to past centuries.
The village is a charming destination that flaunts both the old and the new. It will win you over with its quaint taverns, narrow streets, and old buildings. You’ll find a calm atmosphere and plenty of shopping opportunities. You’ll have the chance to visit the famous archaeological museum, the site of the Roman Forum, the Sanctuary of Asclepius, the Baths of Aphrodite, the imposing castle of Acrocorinth, and plenty of other findings of the past.
It’s the majestic place that offers something for everyone, and known as one of Peloponnese’s most beautiful destinations for good reason. Whether you’re looking for a culture fix, rolling hills or delicious food, this village has it all.
1. The fascinating history of the Castle of Acrocorinth

The Castle of Acrocorinth has a rich history that dates towards the end of the 7th- 6th century B.C., when Corinth experienced its first great prosperity by establishing rich colonies, such as Corfu and Syracuse. It rises in the South West of the village and resulted in the fortified acropolis of ancient, medieval and post – medieval Corinth. The historic fortress is built high on an impressive hill with an altitude of 575 meters (1.889 feet). Visit the castle, explore the different gates and learn more about Ancient Corinth’s history. The lush green spaces and rolling hills of Acrocorinth make it the perfect destination for the outdoorsy type who loves to be at one with nature.

2. The prestigious Archaeological Museum of Ancient Corinth
Head to the most prestigious museum of Greece, where you can come face to face with artifacts of important periods in Greek history. The Museum of Ancient Corinth was built in 1932 to house the numerous objects brought to light by the archaeological excavations. Its construction was undertaken by the American School of Classical Studies, thanks to a donation of Ada Small Moore. It was extended towards the east in 1950 and in later years went under large-scale renovations allowing space within the museum to be organized around two atriums.
It contains collections of prehistoric finds, various items ranging from the Geometric to the Hellenistic period, Roman and Byzantine finds, excavation finds from the Asklepieion of Corinth, and a collection of sculptures and inscriptions.

3. The glorious temple of Apollo and the well-preserved Roman Forum
Ancient Corinth was one of the largest and most important cities of Greece. It was a city-state on the Isthmus of Corinth, the narrow stretch of land that joins the Peloponnese to the mainland of Greece. The archaeological site is situated on the northern foothills of the Acrocorinth hill.

Excavations by the American School of Classical Studies at Athens and recent excavations conducted by the Greek Ministry of Culture have brought to light the Roman Forum, temples, fountains, porticoes, baths, latrines and various other monuments. The archaeological site includes the Diolkos of the Corinthian Isthmus, the Temple of Apollo, the Fountain of Peirene, the Asklepieion and the Lerna Fountain, the Odeum, the Amphitheater, the Temple of Dimitra and Kore, the Theater, the Glauke Fountain, the Temple of Octavia and the Bema of St. Paul.

4. A walk through the alleys for souvenirs
Most of you, during your holidays, you are looking for markets and souvenir shops; souvenirs that will remind you of the beautiful days you spent. For your walk through the local souvenir shops, we suggest you to start off from the exit of the archaeological site. You’ll have the opportunity to visit the pottery shops, in order to learn the secrets of this unique ancient art, as well as find local traditional products. You can also discover the best sea view.

5. The Corinthian food scene

Ancient Corinth has an underrated food scene. You will find cozy taverns, cafés and restaurants. Not to mention the incredible market where you can grab a tasty, affordable lunch.
And while you’re in the taverns, you have to try the Oximeli, a drink based on the Galinos recipe, as well as taste the marvelous olive oil Koroneiko and Manaki on the famous Greek salad ‘horiatiki’. Or if you have a sweet tooth, try the black raisin in both sweet and savory recipes. And you simply cannot start your morning with a traditional breakfast with the local and very tasty petimezi and honey.
6. A spectacular place to experience the sunset
Ancient Corinth got a creative spirit and charm to spare. One of the most gorgeous villages in all of the Peloponnese, this hilly place boasts impeccable views. It has lots of idyllic and stand-out spots where the sunset Ancient Corinthian style puts its best foot forward.
Info: All Over Greece